Mănăstirea – Cuvioasa Parascheva – “Strâmtura”

SCHITUL „CUVIOASA PARASCHEVA” este
înfiinţat în data de 01 ianuarie 2000, cu
aprobarea P.S.JUSTINIAN CHIRA, în loc. Strâmtura, Protopopiatul Sighet, jud. Maramureş, la 5 km de drumul naţional DN 18, pe o vale numită Valea Greblei.

În anul 2001 a fost turnată fundaţia la biserică şi casa monahală, iar în 2005 au început lucrările la drumul de acces spre schit şi tot în acest an au început lucrările de amenajare a paraclisului aflat la subsolul bisericii.

În 2007 s-a pictat subsolul bisericii în stil bizantin, tehnica tempera.

În 2008 s-a  început construcţia altarului de vară.

În 2009 s-au finalizat 4 camere de cazare pe timp de vară, la etajul casei monahale.

Obștea schitului Cuvioasa Parascheva este alcătuită din 3 viețuitori: stareţ, ierodiacon şi un cântăreţ.

Programul liturgic: dimineața de Luni până Sâmbătă ora 07:00 Ceasurile III, VI, Obednița etc şi seara, ora 18:00 Ceasul IX plus Vecernia,  iar în Duminici şi Sărbători ora 10:00 Utrenie plus Sfânta Liturghie

One thought on “Mănăstirea – Cuvioasa Parascheva – “Strâmtura”

 • June 16, 2017 at 10:27 am
  Permalink

  Anul acesta drumurile ne-au purtat si in pragul Manastirii Stramtura. Un loc de o frumusete rara, unde am fost primiti cu caldura, cu dulcea crestina crestineasca de catre parintele Protosinghel Nifon. Parintele face toate eforturile de care este capabil pentru a termina sfanta manastire care este inca in constructie… insa este greu, turisti vin putini, donatiile fiind si mai putine.

  Un drum mai usor accesibil ar ajuta foarte mult eforturile acestor oameni, romanul turist pe meleaguri Maramuresene, crestin din insasi ADN-ul sau, sa ajunga in acest colt de rai.

  Odata ajuns, nu poti …pur si simplu nu poti pleca fara sa iti doresti sa ajuti, macar un pic, la ducerea lucrurilor la bun sfarsit intru finalizarea lucrarilor si intarirea spiritului nostru romanesc astfel.
  Va incurajez din tot sufletul daca veti ajunge in zona, nu ratati un drum la Manastirea Stramtura …este un loc care iti ramane in suflet, simplu, de o frumusete pura ce am simtit ca atinge esenta !
  Doamne ajuta !
  Catalin

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.